Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mit ünneplünk pünkösd napján?
  2011-06-11 08:27:55, szombat
 
  Mit ünneplünk pünkösd napján?

2011. június 10. péntek

A húsvéti idő a feltámadást követő ötvenedik napon, pünkösd ünnepével zárul, amelyet idén június 12-én tart meg az Egyház. Ekkor a harmadik isteni személy, a Szentlélek kiáradását és az Egyház megszületését ünnepeljük. A püspökök - erre emlékezve - szolgáltatják ki a bérmálás szentségét, protestáns egyházaknál konfirmáció eseménye: a katekumenus személyes döntése Krisztus és az Ő egyháza mellett.tesznek hitet. A konfirmáció értelme az, hogy a megkeresztelt személy, mint aki elnyerte a hit ajándékát, a gyülekezet nyilvánossága előtt tesz bizonyságot Krisztus mellett hozott személyes döntéséről. A döntés magába foglalja a bűnbánat, a megtérés Lélek által munkált eseményét és a bűnbocsánat evangéliumának meghallását. E döntés kifejezésével a hivő betagolódik Krisztus testébe, szolgáló közösségébe.

Mózes korától kezdve húsvét után hét héttel tartották a ,,hetek ünnepét", amelyet hellenista hatásra pentékoszténak (ötvenedik nap) neveztek. Az ötvenedik nap eredetileg aratási, hálaadási nap volt. Nyelvünk - számos más nyelv között - ebből származtatja az ünnep ma használatos nevét.

A keresztények kezdettől fogva a húsvéthoz kötötten tartották meg az ötvenedik napot. Pünkösdkor három fontos esemény történt: a Szentlélek eljövetele mint Krisztus megváltó tettének gyümölcse és beteljesítője; az Egyház alapítása, és az egész világra kiterjedő missziós munka is ekkor vette kezdetét.

A pünkösdi csodát az Apostolok Cselekedetei örökíti meg: mindenki a saját nyelvén hallja, ahogy Jézus kiválasztott tanítványai az evangéliumot hirdetik. A nyelvek csodájával Isten nem a nyelvek különbözőségét szüntette meg, hanem a sok különböző nyelvű embert a közös hit megvallásában egyesítette. Ezzel született meg az első pünkösdkor a katolikus, vagyis egyetemes egyház.

Pünkösd a karácsony és a húsvét után a kereszténység harmadik legnagyobb ünnepe, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. Az ószövetségi zsidó népnél eredetileg aratási hálaadó ünnep vagy az első zsenge ünnepe volt, majd a mózesi törvény emléknapja lett. Ezen a napon ülték meg annak emlékét, hogy az Isten szövetségre lépett népével, Mózes törvényt hirdetett, s nevezték "hetek ünnepének" is (hétszer hét pészah után).

A keresztény egyház születésnapját jelentő pünkösd történéseit megörökítő Újszövetség részletesen leírja, miként szállt le azon a napon a Jézus Krisztus által mennybemenetele előtt megígért Szentlélek a tanítványokra. A Szentlélek kiáradt az apostolokra, betöltötte őket megvilágosító, lelkesítő, szeretetet sugárzó kegyelmével, hogy képessé váljanak Jézus Krisztus missziós parancsának teljesítésére, s ők különféle nyelveken kezdtek beszélni. Péter apostol prédikálásának hatására sokan megtértek, belőlük alakult meg az első keresztény gyülekezet, a jeruzsálemi ősegyház.

A püspöki szinódus 305-ben rendelte el a galamb vagy lángnyelvek alakjában ábrázolt Szentlélek eljövetelének megünneplését. A katolikus egyházban a II. Vatikáni Zsinat liturgiareformja szerint a pünkösd az ötvennapos húsvéti ünnepkör ünnepélyes befejezése. Bár pünkösdhétfő a zsinati liturgiareform bevezetése óta már nem külön egyházi ünnep, a nyugati országokban - és 1993 óta Magyarországon is - ünnep.

Pünkösdi szokások, hagyományok

A néphit szerint ha pünkösdkor szép az idő, jó lesz a bortermés. Egyes vidékeken ma is él a pünkösdi királyválasztás szokása: ilyenkor a falu legényei különböző ügyességi próbákon (lóverseny, bikahajsza, bothúzás, rönkhúzás, kakaslövés, kaszálás, stb.) mérték össze ügyességüket. A győztes egy évig ingyen ihatott a kocsmában, neki tartoztak engedelmességgel a többiek, s viselhette a pünkösdi koronát. Uralkodásának rövid idejére utal a "pünkösdi királyság" kifejezés. Jellegzetes pünkösdi szokás a pünkösdi király vagy királyné körmenete: a legkisebb lányt pünkösdi rózsával, zöld ágakkal királynőnek öltöztetik és rózsaszirmot hullatva házról házra járnak köszönteni.

Pünkösd megünneplésének kiemelkedő magyar eseménye a csíksomlyói búcsú, az összmagyarság legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepségeinek egyike, amely a rendszerváltozás óta a világ magyarságának rendszeresen ismétlődő tömegrendezvénye is lett. 1567-ben János Zsigmond erdélyi fejedelem a határőr katolikus székelységet fegyverrel akarta az unitárius vallásra áttéríteni, az összegyűlt székelyek azonban Nagyerdőnél győzelmet arattak, megvédték az ősi katolikus hitüket. Erre emlékezve minden pünkösd szombatján ünnepi szentmisét és nagy búcsút tartanak, ahová a rendszerváltozás óta évente több százezer ember érkezik az egész Kárpát-medencéből, és a világ minden más tájáról is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: liturgiareformja, tömegrendezvénye, rendszerváltozás, engedelmességgel, megünneplésének, királyválasztás, mennybemenetele, különbözőségét, magyarországon, születésnapját, evangéliumának, pentékoszténak, prédikálásának, liturgiareform, legjelentősebb, kereszténység, megszületését, szolgáltatják, kifejezésével, eljövetelének, teljesítésére, megünneplését, nyilvánossága, megkeresztelt, megvilágosító, tanítványokra, uralkodásának, magyarságának, megvallásában, összmagyarság, ünnepségeinek, beteljesítője, evangéliumot, ügyességüket, keresztények, kiválasztott, feltámadást követő, harmadik isteni, püspökök –, bérmálás szentségét, katekumenus személyes, konfirmáció értelme, megkeresztelt személy, gyülekezet nyilvánossága, döntés magába, megtérés Lélek, bűnbocsánat evangéliumának, hivő betagolódik, keresztények kezdettől, húsvéthoz kötötten, ötvenedik napot, egész világra, Apostolok Cselekedetei, Jézus Krisztus, Vatikáni Zsinat, János Zsigmond,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ez a jó az alvásban.  Mosolyogtál már ma?  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Naplemente  Paul David Tripp Április 26  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Föld napja április 22  Szent György napi hiedelmek, s...  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Jó éjszakát  Az idő elsodorja létezésünk  A hét szűk esztendő  William Shakespeare idézet  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Emberként automatikusan értéke...  Két ember becsülete  Messziről jött ember  A fenyő nem szép fa, (...)  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Mosolyogtál már ma?  Idézetek a barátságról  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Pillangó  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  Tehetségtelen gyerek nincs.  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Az idő elsodorja létezésünk  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Alakot vált...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Ázzal aki csak szép  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Beney Zsuzsa - Sirató  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Emberként automatikusan értéke...  Az elfogadásnak...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Jó éjszakát  Gondolatok az életről és szere...  Esti kép  Jó éjt 
Bejegyzés Címkék
feltámadást követő, harmadik isteni, püspökök &#8211, bérmálás szentségét, katekumenus személyes, konfirmáció értelme, megkeresztelt személy, gyülekezet nyilvánossága, döntés magába, megtérés Lélek, bűnbocsánat evangéliumának, hivő betagolódik, keresztények kezdettől, húsvéthoz kötötten, ötvenedik napot, egész világra, pünkösdi csodát, saját nyelvén, evangéliumot hirdetik, nyelvek csodájával, nyelvek különbözőségét, első pünkösdkor, húsvét után, kereszténység harmadik, görög pentékoszté, ószövetségi zsidó, első zsenge, mózesi törvény, napon ülték, keresztény egyház, első keresztény, jeruzsálemi ősegyház, püspöki szinódus, galamb vagy, katolikus egyházban, ötvennapos húsvéti, zsinati liturgiareform, nyugati országokban, néphit szerint, pünkösdi királyválasztás, falu legényei, évig ingyen, pünkösdi koronát, pünkösdi király, legkisebb lányt, csíksomlyói búcsú, összmagyarság legjelentősebb, világ magyarságának, határőr katolikus, unitárius vallásra, összegyűlt székelyek, egész Kárpát-medencéből, világ minden, liturgiareformja, tömegrendezvénye, rendszerváltozás, engedelmességgel, megünneplésének, királyválasztás, mennybemenetele, különbözőségét, magyarországon, születésnapját, evangéliumának, pentékoszténak, prédikálásának, liturgiareform, legjelentősebb, kereszténység, megszületését, szolgáltatják, kifejezésével, eljövetelének, teljesítésére, megünneplését, nyilvánossága, megkeresztelt, megvilágosító, tanítványokra, uralkodásának, magyarságának, megvallásában, összmagyarság, ünnepségeinek, beteljesítője, evangéliumot, ügyességüket, keresztények, kiválasztott, származtatja, rendszeresen, cselekedetei, pünkösdhétfő, székelységet, rózsaszirmot, bizonyságot, hagyományok, konfirmáció, tanítványai, kegyelmével, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4225
  • e Hét: 18455
  • e Hónap: 29566
  • e Év: 183062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.